Camassia

Prairie-lelie

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Camassia of prairie-lelies zijn misschien niet zo gekend, maar niettemin zeker de moeite waard. Op hun stevige stengels prijken op een halve meter tot 70 cm hoogte grote bloemaren vol fijne, zachtblauwe tot donkerpaarse, stervormige bloempjes waaruit lange meeldraden met hun gele knopje in schril contrast hangen. Er zijn tevens ook witte bloemvarianten. Om zo lang mogelijk de bloei te ondersteunen, dien je de verwelkte bloemen te verwijderen.

Camassia is zeer mooi in een border te combineren met gele voorjaarsbloemers zoals narcissen of met de veelkleurige bladeren van hostas. 

De bollen kan je op een vochtige, voedzame bodem uitplanten vanaf half augustus tot eind oktober. Vermeng verder wat turf onder de grond vermits hij houdt van een lichtzure bodem. Om de 3 jaar kan je best de bollen in oktober even terug uit de grond oprakelen om ze te delen, waarna je ze onmiddellijk kan terug planten in de tuin. Aangezien Camassia niet volledig winterhard is, kan je ze best in de winter licht afdekken met wat bladeren, takken en turf.