Calendula

Goudsbloem

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Goudsbloemen zijn éénjarige planten afkomstig uit het zonnige Zuid-Europa. Een volwassen plant kan zijn gele of oranje bloemen tot 70 cm hoog laten prijken. Net als madeliefjes kan je goudsbloemen rechtstreeks in de tuin uitzaaien in de warmere lentemaanden (april/mei).
Calendula houdt van een kalkrijke bodem. Eventueel kan je dus je bodem verbeteren met wat tuinkalk.

Denk ook aan calendula in uw moestuin want hij is een prima verweerder van schadelijke insecten voor uw planten. Calendula rond uw tomaten houdt de motluis op afstand. Bij aardappelen en kolen worden draadwormen en nematoden geweerd. Bovendien verbeteren goudsbloemen de bodem.  

Voor een boeketje binnenshuis knip je de bloemen pas als ze open staan. Knipt men ze al in de knop dan lukt het niet steeds om hun bloempjes nog open te krijgen in water.

Wist u trouwens dat u van de gedroogde bloemen thee kan trekken ?  Of u kan ze in een slaatje mengen. Overdrijf hiermee niet want de blaadjes hebben een beetje een bittere smaak. 

Calendula heeft bacteriewerende eigenschappen waardoor het ook in de farmaceutische sector gebruikt wordt voor de bestrijding van huidziekten zoals acne en als brandwondenzalf.