Aubrieta cultorum

Randjesbloem

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Aubrieta is een vaste plant vernoemd naar een Franse hofschilder uit de 18de eeuw, Claude Aubriet, die de illustraties van planten in 'Elemens de Botanique' van Tournefort verzorgde. Het is dan ook een plant die met zijn uitbundige bloei in roze- of blauwtinten al vroeg in het voorjaar een mooi kleurenpalet in jouw tuin tevoorschijn tovert. Aubrieta is een lage plant die slechts 15 cm hoog wordt en met zijn liggende stengels die gemakkelijk wortel schieten al snel een aardig plaatsje heeft ingepalmt. Een ideale bodembedekker.

Aubrieta komt ook heel mooi tot zijn recht in rotstuintjes. Of heeft u al gedacht aan een reeks bloempotjes waarlangs aubrieta als kleine watervalletjes naar beneden kan hangen  en een oude muur of stadsterras kan opvrolijken ? Laat uw fantasie de vrije loop: aubrieta doet de rest !

Wanneer je een plaatsje kiest, geef hem dan bij voorkeur een warm en zonnige standplaats. Eventueel wordt ook halfschaduw verdragen. Het is verder een kalkminnende plant die niet houdt van natte voeten.

Na de bloei moet je de plant terugsnoeien om te vermijden dat de groei en bloei zich helemaal begint te concentreren in de buitenste zones van de plant.  Blijft de bloei in het centrum uit, dan is het tijd om hem te scheuren. De beste maand hiervoor is september. De gescheurde plantjes kunnen onmiddellijk weer uitgeplant worden.