Astrantia major

Zeeuws knoopje

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Astrantia major is een rijkelijk bloeiende, sierlijke plant. Zijn hoogte varieert van 30 tot 90 cm. Buiten zijn glanzend groene wortelbladeren heeft de stengel weinig blad. In de hoogte vertakken de stengels zich om een 3-tal cm brede schermen van fijne wit-groenig tot roze-rode bloempjes te ondersteunen. Onder de bloemschermen steelt een witgroen tot rozige bloemenkroon de show, net een kapje van een Zeeuws melkmeisje.

Astrantia major plant je bij voorkeur op een halfschaduwplaats. Ideaal voor verwildering onder bomen of struiken. Een zonnige standplaats kan mits de grond voldoende vochtig is. Het is ook een kalkminnende plant die niet houdt van zandige bodems. Wanneer hij op een winderige plaats staat, kan je hem best enige steun verlenen.

Wil je hem een plaatsje geven in je border, combineer hem dan bijvoorbeeld met Griekse malva (Sidalcea), purperen rudbeckia (Echinacea purpurea) of lelies. Hou er wel rekening mee dat hij zich zeer makkelijk uitzaait. Om te vermijden dat hij de andere planten gaat overwoekeren hierdoor kan je zodra de bloemen verwelkt zijn ze verwijderen.

Voor wie van bloemschikken houdt, gebruik eens Astrantia major in een droogboeket. Genieten maar !