Astilbe arendsii

Astilbe

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Astilbe is een bijzondere plant. Uit zijn sierlijke bladeren steken pluimen met honderden fijne bloempjes. Er bestaan varianten met witte bloempluimen, maar men heeft tevens astilbe in roze, rode tot paarse tinten. Ook de vorm van de pluim kan sterk variëren: van korte en dikke pluimen tot lange en slanke. Dankzij zijn breed bladerdek, heeft onkruid veel minder de kans om de kop op te steken. Houdt u niet van onkruid wieden, dan is dit een plant voor u ! Snij de pluimen trouwens niet af na de bloem. Ze zullen u menig mooi winterbeeld schenken !

Astilbe komt het best tot zijn recht in halfschaduw, bijvoorbeeld onder licht geboomte. Een zonnige plaats kan mits de bodem voldoende vochtig is. Begiet hem bij warme zomerdagen dan ook voldoende. Verder houdt hij van een humusrijke, zure en niet te zware bodem. Bemest hem jaarlijks ook met wat compost in het voorjaar om jarenlang van zijn pracht te genieten. Na enkele jaren komen typisch de wortels omhoog en moet je hem tevens wat extra aarde geven. Steun heeft hij - desondanks dat hij tot 1m hoog kan worden - niet nodig dankzij zijn stevige stengels. Om de 5 jaar kan je hem best ook in het voor-of najaar scheuren.

Nog een laatste weetje voor onze lezers met een beperkt stadsterras: Astible laat zicht ook makkelijk als potplant opkweken.