Aster novi-belgii

Nieuw-Nederlandse aster

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

De aster novi-belgii is één van die geweldig rijkelijk bloeiende vaste planten die jouw zomergevoel aangenaam verlengen tot diep in de herfst. Hun sterke aantrekkingskracht tot vlinders (en bijen) maakt daar zeker deel van uit. 

Er bestaan meer dan 250 soorten asters, die men kan opdelen in 2 grote groepen: de lenteasters en de zomer- en herfstasters. Typisch voor de lenteasters is dat de stengels onvertakt zijn en slechts 1 bloemhoofd dragen, terwijl de zomer- en herfstasters rijkelijk vertakte stengels hebben met meerdere bloemhoofdjes. De aster novi-belgii is één van de bekendste herfstasters met zijn felgele kern omgeven door violetlila straalbloemen. Hij wordt tot 120 cm hoog en kan wel wat groeisteun gebruiken. Een mooier alternatief is echter er stevige, struikachtige planten zoals rozen of lavendel omheen te planten die vermijden dat jouw paarse asterdeken openvalt.  

Deze herfstaster heeft verder graag een plaatsje in de zon op een vruchtbare en voldoende vochtige bodem. Ze wortelen immers ondiep en zijn daarom erg gevoelig voor droogte. Wanneer je een droge tuingrond hebt, kan je hem best in de halfschaduw plaatsen zodat je toch een rijkelijke bloei krijgt. Verder is het belangrijk om ze om de 3 jaar in oktober te scheuren en de buitenste, jonge delen elders te herplanten. De aster novi-belgii heeft immers de neiging om de bodem uit te putten. Vanuit dit oogpunt is het ook belangrijk dat je ze in de zomer wat compost geeft. Dit mag je nogmaals herhalen nadat je na de bloei de stengels hebt afgeknipt tot op de grond.

Bovendien kan je van de herfstaster ook binnenshuis genieten. Het is een prima snijbloem die jou makkelijk 2 weken plezier zal brengen. Snij hiervoor de aster al af wanneer ongeveer een vierde van de bloemen geopend zijn.

Het mindere aan deze aster is dat ze heel gevoelig zijn voor meeldauw (grijswitte poeder op bladeren), in het bijzonder wanneer ze te droog staan of bij regenweer na warme zomers. Om de kans op meeldauw te verminderen kan je ze geregeld water bijgeven aan de voet (niet op de bladeren gieten !) en moet er voldoende luchtcirculatie rond de asters kunnen zijn. Heb je extreem veel last van meeldauw knip de stengels dan af tot op de grond en hopelijk heb je meer geluk de volgende herfst.