Anthemis tinctoria

Gele kamille

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Anthemis tinctoria wordt zo'n 40 tot 80 cm hoog en groeit in weelderige bossen. Het is nog één van die lieflijke plantjes die rijkelijk hun bloemenpracht tonen. Hun bloemen lijken een beetje op madeliefjes, zij het dan volledig geel. En u zal niet alleen kunnen genieten van honderden gele bloemhoofdjes, u zal ook veel vlinders zien passeren in uw tuin dankzij deze bloem !

Om te vermijden dat ze zich dood bloeien, moet je in augustus gele kamille diep terugsnoeien om nieuwe, krachtige scheuten te ontwikkelen die de winter overleven.  Dek hem best ook af met wat takken en bladeren of wat stro want hij is vorstgevoelig.

Voor de Latinisten onder ons heeft de naam het vermoedelijk al verraden, maar uit zijn bloemen wordt een gele kleurstof gewonnen die ondermeer gebruikt wordt om wol te verven. 

Geef hem een zonnig plaatsje op een niet te vruchtbare, bij voorkeur kalkhoudende, bodem. Op een te vruchtbare grond zal hij erg doorschieten en slappe stengels krijgen, die veel ondersteuning nodig hebben. Gele kamille is één van die planten die erg geschikt zijn voor tuintjes aan de kust.