Anemone hybrida

Herfstanemoon

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

De herfstanemoon is 80 tot 150 cm hoog. Desondanks zijn fijne stengels hebben ze amper steun nodig en groeien ze niettemin uit tot een mooi gevuld bloemendek. De bloemen zijn een 7cm in diameter met lichtroze kroonbladen en een stamper omringd door opvallend veel gele meeldraden. Aangezien de frêle stengels hoog boven het bladerdek uitsteken, trekken de bloemen meteen de aandacht in jouw herfsttuin. Wist je trouwens dat anemoon afkomstig is van het Griekse woord 'anemos' wat wind betekent. Een kwinkslag naar het wiegen van de bloemen op hun stengels bij het minste zuchtje wind, als ware het schommeltjes.

De herstanemoon is zelf een kruising van de Anemone hupehensis japonica en Anemone vitifolia. Inmiddels werd ook de herstanemoon zelf al gekruisd met andere soorten wat aanleiding gaf tot nieuwe kleuren of bloemvormen. Zo heb je bijvoorbeeld de Anemone Honorine Jobert met maagdelijke witte bloemen of de Anemone Köningin Charlotte met halfgevulde, roze bloemen die zeer rijkelijk bloemen. 

Kies steeds een plaatsje in de halfschaduw op een voedzame, vochtige bodem. Het mag onder bomen, maar zie dan wel dat ze voldoende licht doorlaten. Hoe vruchtbaarder de bodem, hoe meer zon hij trouwens kan verdragen. Denk goed na over zijn standplaats aangezien de anemoon moeilijk verdraagt dat men ze verplant. Moet hij toch een andere plaats krijgen, dan is april hier de beste maand voor. Tevens zal je wellicht lichtjes 'afgestraft' worden door een armzalige bloei het eerste jaar na verplanten. Maar dit komt meestal wel goed het tweede jaar. Het eerste jaar kan je hem best ook goed afdekken met bladeren om hem te beschermen tegen strenge wintervorst.

Mooie begeleiders zijn ondermeer monnikskap (Aconitum), hosta's, varens of siergrassen. Maar als je de plant optimaal tot zijn recht wil laten komen, is het beter hem te combineren met laagbloeiers zoals viooltjes of bodembedekkers zoals kleine maagdenpalm (Vinca) of kruipend zenegroen (Ajuga reptans).