Alstroemeria

Inca-lelie, Peruviaanse lelie

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Alstroemeria of de Peruviaanse lelie is een vaste plant die tussen de 60 en 110 cm hoog kan worden. Dit is waarschijnlijk één van de meest gekende en geliefde leliesoorten. Heel opvallend zijn de tweekleurige bloemen in alle mogelijke kleurschakeringen. Wanneer je geluk hebt kan je per stengel wel 20 bloemen tellen ! En in een eenvoudige vaas met water kan je dagen genieten van deze fiere lelies. Wanneer je de moeite neemt om de verwelkte bloemen te verwijderen, zal je beloond worden met een tweede bloeitijd. Een must-have met andere woorden !

De Peruviaanse lelieknollen kan je zowel in het vroege voorjaar (maart/april) alsook in het najaar (september/oktober) planten. Wanneer je in het najaar plant moet je wel de nodige afdekking met wat stro bijvoorbeeld voorzien zodat ze de winter overleven. Plant de knollen op een 15 cm afstand van elkaar in een goed gedraineeerde, voedzame tuingrond op een van de wind beschut, zonnig plaatsje. Hij houdt ook van een lichtzure grond. Eventueel kan je daarom wat turf onder je tuingrond mengen. Plant de knollen ongeveer 15 cm diep en probeer hen slechts met een beetje aarde te bedekken om het schieten te bevorderen. Eens geschoten kan je grond toevoegen tot op de normale hoogte.

Aangezien hij goed kan doorschieten op een ideale standplaats, kan je best steun voorzien aan de stengels bij het groeien. Na 4 jaar zal je merken dat de stengels korten worden. Dan is de bodem te uitgeput voor hem en moet je hem een nieuw plaatsje zoeken. Knip in oktober/november ook steeds de stengels af tot tegen de grond.

Tot slot nog een nuttige tip voor wie veel last heeft van slakken in de tuin: controleer jouw lelies regelmatig op onze slome vrienden want voor je het weet zijn ze weggevreten !