Alchemilla mollis

Vrouwenmantel

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Alchemilla mollis of vrouwenmantel, een mooie naam voor een gracieuze bodembedekker. Vrouwenmantel wordt 30 tot 50 cm hoog met grote, ronde bladeren met een golvende rand die zich omheen de stengels draperen als een mantel. Hieruit steken pluimen van zeer fijne, stervormige, groengele bloempjes.

Zoals de meeste vrouwen houdt hij van een zonnebad.  Voorzie een plaatsje op een humusrijke, niet te droge tuingrond. Indien uw tuin aan de droge kant is, kan je hem beter in halfschaduw plaatsen. Hij is heel mooi bijv. als ondergroei van rozenstruiken of in combinatie met blauwe of paarse bloemen. De takken van verwelkte bloemen tot een 5 cm boven de grond afknippen en een beetje bemesting zorgt ervoor dat je na een maand een tweede bloei stimuleert.

Heel tot de verbeelding sprekend bij deze plant is de dauw die zich 's morgens in het hart van de bladeren verzameld. Alchemisten beloofden vrouwen de eeuwige jeugd wanneer ze zich met de dauwdruppels van vrouwenmantel wasten. En er zat voor een keer ook wel een stukje waarheid in de alchemie: vrouwenmantel helpt een aantal vrouwenkwalen verlichten, al kan het niet de ouderdom bestrijden. Maar het kruid zou wel een pijnlijke menstruatie verlichten of het herstel van de baarmoeder na een bevalling bespoedigen. In het algemeen is het een prima middel tegen diarree. Voor wie het eens proberen wil: verwerk eens wat jonge blaadjes in een zomersalade met een vinaigrette of serveer er een theetje van.