Ajuga reptans

Kruipend zenegroen

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Bent u op zoek naar een snelgroeiende bodembedekker dan is kruipend zenegroen iets voor u.

Deze 10 tot 30 cm hoge plant met zijn bloemen die per 6 in kransen gescheiden door schutbladen is niet veeleisend qua bodemsamenstelling. Hoewel een vochtige, humusrijke grond in de halfschaduw ideaal is, doet hij het ook goed in droge schaduw onder struiken. Ideaal dus om de gaten tussen uw struiken op te vullen. Wanneer u hem combineert met andere lage planten, hou er dan stevig de knip in om te vermijden dat hij in een mum van tijd hen overwoekert.

In de natuur vinden we deze plant uitsluitend met blauwe bloemen. Echter ondertussen bestaan er ook geteelde versies met witte en roze bloemen en anderskleurige bladen (bijv. de Burgundy glow heeft wijnrode bladen met een crèmekleurige rand). Het leuke van dergelijke varianten is dat je in winter via de bladen nog steeds een speelse kleur hebt in je tuin aangezien kruipend zenegroen zijn bladen niet verliest.

Kruipend zenegroen heeft ook een geneeskrachtige werking. Het is een uitstekend wondhelend middel. Verder werd het vroeger ook gebruikt als abortiemiddel of zoals de botanicus Rembert Dodoens schreef: 'sy brengt den vrouwen huer natuurlycke siecte wieder'.