Agapanthus

Afrikaanse lelie, Liefdesbloem

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Agapanthus of Afrikaanse lelie is afkomstig uit Zuid-Afrika. Op een stevige stengel ontsluiten op 70-90 cm hoogte ronde bloemtrossen een honderdtal, 2 cm lange, trechtervormige bloempjes. Er bestaan witte, purperen of donkerblauwe bloemvarianten. Tevens bestaan er varianten met witgestreepte bladeren.

Desondanks dat het op zich een vaste plant is, zal het gezien zijn afkomst u niet verwonderen dat agapanthus moeilijk strenge winters kan doorstaan. Bij temperaturen onder de -5°C kan het al fataal zijn. Daarom moet je na het verwelken van de bloemen de stengels tot op de grond afsnijden en vervolgens alles goed afdekken met compost, bladeren en takken of stro. Mocht je voldoende plaats in huis hebben en op veilig willen spelen, dan is het beter om hem in een pot te overwinteren op een koele plaats zoals een kelder (ideale overwinteringstemperatuur ligt tussen de 2 en 8°C).

Belangrijk om weten ook is dat Agapanthus niet graag verplant wordt. Daarom kan je de knol beter direct in een kuip of voldoende ruime bloempot planten. Verplant hem alleen wanneer de wortels echt uit de pot dreigen te groeien. De ideale planttijd is maart/april.  Meng bij voorkeur wat zand onder de potgrond om de grond luchtig te houden en een goede waterafvoer te garanderen. Zorg ook dat je een gat in jouw pot hebt om overtollig water af te voeren. Naarmate de plant groeit, mag je hem meer water beginnen geven. Half mei kan je dan hetzij de pot rechtstreeks op jouw terras zetten, hetzij ingraven in jouw tuin. Kies een plaatsje waar hij beschut staat van de wind en eveneens van de te felle middagzon. Begiet hem regelmatig tijdens de zomermaanden zonder echt zijn voeten in het nat te laten staan. Geef regelmatig ook een scheutje kamerplantenmeststof erbij om hem optimaal tot bloei te laten komen. Eens je hem weer hebt binnengehaald om te overwinteren kan je hem beter geen water meer geven. Enkel als de grond echt droog is, mag je hem spaarzaam wat water geven. Wanneer de lente weer zijn intrede doet, kan je dan wat verse potgrond bovenop de uitgegraven pot leggen en mag je hem weer een warmer plaatsje geven.