Achillea filipendulina

Geel duizendblad

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Hebt u niet zo'n groene vingers. Dan is dit een plant voor u ! Dit is een bijzonder makkelijke en stevige planten die weinig verzorging vraagt. Hij wordt 60 tot 150 cm hoog met gele bloemschermen die hard en stevig aanvoelen. In cultuur heb je ook andere bloem- of bladkleuren beschikbaar zoals de Achillea millefolium Cerise Queen met zijn roze bloemschermen of Alchillea filipendulina Moonshine met zijn zilvergrijze bladeren en gele bloemen.

Hij vraagt een zonnige standplaats op een normale vochthoudende tot droge bodem. Desondanks dat zijn bladeren helemaal slap gaan hangen bij zomerdroogte verdraagt hij die niettemin goed.

Je moet zeker eens over zijn bladeren wrijven en geniet van de aangename geur die vrijkomt. Het is dan ook geen wonder dat deze plant makkelijk bijen en vlinders aantrekt. Bent u een creatieveling snij dan de bloemen als ze volledig open zijn en droog ze om te verwerken in een boeket.

Wist je trouwens dat zijn naam verwijst naar de Griekse held Achilles, één van de Griekse helden die in de Trojaanse oorlog de bladeren gebruikte om het bloed van een wonde te stelpen. Ook nu nog wordt een thee van duizenblad gemengd met vlierbloesem en pepermunt aangeraden in de kruidengeneeskunde tegen verkoudheden en griep.

En deze plant is nog veel meer:

  • in de 17de eeuw was het een alomverspreide groente. De bladeren zouden een zoetbittere smaak hebben en werden in soep verwerkt of als spinazie klaargemaakt.
  • in de Middeleeuwen zou duizendblad onder de dorpel een huis beschermen tegen spoken en de duivel.
  • duizendblad kan gebruikt worden om textiel te verven
Kortom, het is een echte duizendpoot !